Zwembadbehandeling
21 december 2017

Waterbehandeling zwembad

Waarom waterbehandeling?

Naast ‘gewoon’ zichtbaar vuil hebben we te maken met onzichtbaar vuil, zoals algen en bacteriën. Daarom is het zo belangrijk dat het zwemwater wordt gedesinfecteerd en dat u de waterbalans regelmatig checkt, bij voorkeur een- of tweemaal per week. Bij binnenbaden doet u dit het hele jaar door en bij buitenbaden alleen gedurende het zwemseizoen.

Zwembadbehandeling

Hier ziet u een technische ruimte van een zwembad.

DAISY WATERBEHANDELING

Gezond zwemwater kan niet zonder chemicaliën. Gelukkig neemt de hoeveelheid agressieve stoffen af en komen er steeds milieuvriendelijker oplossingen voor in de plaats. De belangrijkste ontwikkeling op dit gebied is ongetwijfeld het AFM (Actief Filter Medium) als onderdeel van het DAISY waterbehandelingsconcept. Daarmee kunt u zwemmen in water van drinkwaterkwaliteit.

WATERBEHANDELING MET ULTRAVIOLETTE STRALING

Wie aan schoon zwemwater denkt, denkt waarschijnlijk in eerste instantie aan chloor. Maar wist u dat u met de nieuwste, geavanceerde systemen en adequate kennis het verbruik van chemicaliën drastisch kunt verminderen? De Aqua Easy Pool UV-C sterilisator is zo’n systeem, dat op een efficiënte, eenvoudige en milieu- en gebruiksvriendelijke manier vrijwel alle micro-organismen en bacteriën vernietigt. Hoe? Met UV-C licht. Ultraviolette straling is overal om ons heen. Want behalve het zichtbare licht straalt de zon ultraviolet licht uit. Dit zijn elektromagnetische stralen, onzichtbaar voor het menselijk oog. Deze kunnen ook kunstmatig met een lamp opgewekt worden (denk aan de zonnebank).

Afhankelijk van de golflengte van de straling hebben we het over UV-A, UV-B of UV-C licht. Het licht van de UV-C lamp in de Aqua Easy Pool sterilisator vernietigt het DNA van micro-organismen zoals virussen en bacteriën (waaronder ook legionella) effectief, waardoor zij zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. De methode is zo voordelig, milieuvriendelijk, snel en veilig dat waterleidingbedrijven al jaren met UV-C licht drinkwater desinfecteren.

RESULTAAT: 80 – 90 PROCENT MINDER CHLOORVERBRUIK

Omdat bij de UV-behandeling slechts energie aan het water wordt toegevoegd, heeft dat geen invloed op bijvoorbeeld de pH-waarde. Het gebruik van de Aqua Easy Pool sterilisator brengt met zich mee dat u slechts een klein beetje chemicaliën nodig zult hebben om de waterbalans op orde te houden. Het chloorgebruik wordt met tachtig à negentig procent verminderd.

WELKE SYSTEMEN ZIJN ER?

Het bewaken en regelen van deze dosering is te realiseren met een automatische regeling van de chloor- en pH-waarde in het zwembadwater. In combinatie met UV-C licht een mooie en verantwoorde manier van waterbehandeling. Deze doseringen zijn in diverse modellen en uitvoeringen leverbaar, zoals de Aqua Easy Next serieDe Bayrolautomatische doseerregelingen zijn zelfs op afstand uitleesbaar (tablet of smartphone), ook ideaal uit service-oogpunt voor uw zwembadbouwer. 

WATERBEHANDELING MET ZOUTELEKTROLYSE

Een andere mogelijkheid: desinfectie van het zwemwater door middel van zoutelektrolyse, waarbij zout wordt omgezet in het desinfectiemiddel sodiumhypochloriet. Een zout-elektrolyse chlorinator desinfecteert zónder de soms nare bijwerkingen van chloor, zoals geur-, huid- en oogirritaties, waardoor de conditie van het zwembadwater aangenamer wordt. Het grote voordeel is dat (licht) zout water heel erg gezond is voor de huid. Een voorwaarde voor het goed functioneren van een zout-elektrolyse systeem is een stabiele en juiste pH-waarde. 

HOE WERKT HET?

Aan het begin van het zwemseizoen dient het voorgeschreven aantal gram zout (afhankelijk van type dosering) per liter badinhoud gedoseerd te worden. Vervolgens dient slechts minimaal zout toegevoegd te worden om het verloren water te compenseren (bv. verlies door terugspoelen). Als het zout water door de elektrolyse cel stroomt, zorgt de chlorinator ervoor dat het zout wordt omgezet in een desinfectant (sodiumhypochloriet). Vervolgens wordt de desinfectant weer omgezet in zout en kan de cyclus opnieuw beginnen, zonder verlies van zout. De dosering kan zelf ingesteld worden.

Als u kiest voor zout, zal uw zwembadbouwer altijd zout in combinatie met een pH-regelaar adviseren, omdat een juiste en stabiele pH-waarde essentieel is. Zout-elektrolyse is dus geen chloorvrij zwemmen. Meer informatie over zoutwater zwembaden leest u op onze website.

ZWEMBADWATER HELDER HOUDEN

Heeft u last van troebel water? Dat kan de zwempret ernstig bederven en is een teken dat er iets mis is met de balans van het zwembadwater. Laat u goed informeren wat u kunt doen om het water weer helder te krijgen en te houden.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details