14 november 2017

Een zwembad bouwen doe je niet zomaar

Plannen bouw van zwembad

Een zwembad bouwen doe je niet zomaar. Bij het bouwen doelen we niet op een simpel opzet zwembad, opblaas(intex) zwembad of houten zwembad. We hebben het hierbij over een inbouw zwembad, aldus een zwembad in de tuin of een zwembad in huis.
In de oriënterende fase kan Mari een belangrijke rol spelen. Met onze kennis en ervaring kunnen wij uw plannen en ideeën kanaliseren en dat helpt u een eind op weg. Bij Mari kunt u terecht voor een vrijblijvend, maar gericht advies, om in een sfeervolle omgeving te zien en ervaren wat er zoal op de markt is. Omdat beleven en ervaren nu eenmaal de beste manier van informeren is, nodigen we u dan ook graag uit in onze showroom.

Oriënteren

Mari levert altijd maatwerk, wat ook inhoudt dat we nu niet kunnen zeggen hoeveel tijd het bouwen van een zwembad in beslag gaat nemen. Dit is namelijk niet alleen afhankelijk van het soort zwembad dat u kiest, maar ook van uw wensen. Het beste kunt u een vergunning op tijd voor de lente- of zomermaanden aanvragen, evenals het ontwerp van het zwembad. Zo kan de bouw ervan starten in het voorjaar en kunt u dat jaar nog een duik nemen in uw eigen zwembad.

In de winter zal de zwembadbouwer alvast oriënteren hoe de zaken ervoor staan. denk daarbij aan de gesteldheid van de grond. Bij te harde grond zal er geheid moeten worden. Ook zal er worden gekeken hoe het grondwater erbij staat.

Zelf moet u rekening houden met het feit dat het bouwen van een zwembad een hele onderneming is. De tuin zal na de bouw opnieuw moeten worden aangelegd en tijdens de bouw zal (een gedeelte van de tuin) onbegaanbaar zijn.

Vergunning voor de bouw

Een belangrijk onderdeel van het realiseren van een zwembad, is het onderzoeken of u een vergunning nodig heeft en deze zo nodig aan te vragen. Sinds 2010 zijn de regels omtrent de bouw van een zwembad erg versoepeld, waardoor het vaak helemaal niet nodig is om een vergunning aan te vragen. Voorheen was het soms wel nodig om vier verschillende vergunningen te hebben alvorens er gestart kon worden met de bouw. Denk daarbij aan een bouwvergunning, een sloopvergunning en/of een milieuvergunning. Nu zijn al deze vergunningen gebundeld in een zogeheten ‘omgevingsvergunning. De bepalingen hiervoor staan in de Wet Algemene Bepalingen omgevingsvergunningen, ofwel de Wabo. Hierin staat dat een spa, zwembad, whirlpool of zwemvijver vergunningsvrij gebouwd mag worden, mits er geen sprake is van een overkapping. Er wordt tevens gekeken naar of het in het bestemmingsplan past. Let er wel op dat u mogelijk een meldingsplicht heeft. Wij kunnen u hierover uiteraard informeren, omdat wij bekend zijn met zwembadbouw in de omgeving.

Keuze zwembad

Wanneer alle vergunningen op orde zijn en u een helder plan heeft opgezet voor bouw van uw eigen zwembad, bent u beland bij het echt vormgeving van het zwembad. Nu kunt u uw wensen kenbaar maken, zoals de kleur van het zwembad, de vorm en de tegels. Wilt u voor accessoires gaan, zoals verlichting, jets, een waterval? En hoe denkt u over verwarming, het soort trapje en de afdekking? Allemaal keuzes waar u voor komt te staan wanneer u zich in deze fase bevindt. We kunnen ons voorstellen dat het erg lastig is om sommige keuzes te maken, maar ook daarin willen wij u graag adviseren.

Bekijk hier alle mogelijkheden

Voor meer informatie en advies kunt u een afspraak maken, of kunt u langs komen in onze showroom

Zwembadbouw

Als alles is geregeld en alle keuzes zijn gemaakt, kan de bouw van uw eigen zwembad beginnen. Hoe lang dit in beslag neemt is per klus verschillend en afhankelijk van allerlei factoren: het soort zwembad en uw persoonlijke wensen. Uiteraard zullen we een tijdsplanning in ons plan kenbaar maken nadat we alle zaken inzichtelijk hebben. Houd er wel rekening mee dat we in het voorjaar willen beginnen met de aanleg. Dat is het prettigst werken én u kunt dat jaar nog genieten van een duik in uw zwembad. Het betekent echter ook dat het in het voorjaar druk wordt, dus neem tijdig contact met ons op, ook al zit u pas in de oriënterende fase. U kunt ons een bericht sturen of bellen, maar u kunt ook eens langs komen in onze showroom om alvast een idee te krijgen wat er mogelijk is. Onze adviseurs staan klaar om u te woord te staan!