Zwembad winterklaar maken

Uw zwembad winterklaar maken is een van de belangrijkste aspecten voor het onderhoud van een zwembad. Door het niet of onjuist voorbereiden van uw zwembad op de herfst- en wintermaanden kan leiden tot onherstelbare beschadigingen. Denk bijvoorbeeld aan kapot gevroren leidingen of een beschadigde liner of constructie. Om maximaal te genieten van uw zwembad in de warmere maanden vergt een goede voorbereiding. Wat zijn nu belangrijke aspecten waar u rekening mee dient te houden?

Het water

De eerste stap die u dient te nemen is er voor zorgen dat de waterbalans op orde is. Het is belangrijk om te zorgen dat zowel de pH- en chloorwaarden en de alkaliteit in orde zijn. De ideale pH-waarde voor een buitenbad ligt tussen de 7,2 en 7,6. Een gezonde chloorwaarde is tussen de 1 en 2 ppm, afhankelijk van het type zwembad dat u heeft. Gelet op de alkaliniteit van het zwembadwater is deze idealiter tussen de 100 en 150 mg/l. Mochten de bovenstaande waarden niet op orde zijn, voeg dan waar nodig chemicaliën toe om de balans te herstellen.

Het waterpeil en de toevoer

De volgende stap is het verlagen van het waterpeil om essentiële onderdelen zoals de skimmers, de liner en inspuiters te beschermen. Het kan voor komen dat deze bij strenge vorst gaan scheuren. Door het waterpeil te verlagen verkleint u de kans dat dit gebeurt. Verlaag het waterpeil tot ongeveer 10 cm tot onder de skimmer voor een ideale bescherming.

Nadat het water op peil is gebracht is het noodzakelijk dat u de leidingen van de apparatuur afkoppelt. Denk hierbij aan de warmtepomp, filterinstallatie en eventuele andere leidingen. Om inwendige beschadigingen zoals vorst te voorkomen kunt u pluggen plaatsen in de openingen. Tap daarom vooraf ook altijd de leidingen leeg zodat er geen water achterblijft.

Winterdrijvers

Door het plaatsen van winterdrijvers zorgt u ervoor dat beweging plaatsvindt in het water wanneer er sprake is van vorst. Op deze manier kan het zwembad niet kapot vriezen. Mocht het zwemwater alsnog bevriezen, dan zorgt de winterdrijver ervoor dat de druk van het ijs evenredig wordt verspreid waardoor de zwembadwanden niet volledig belast worden. Het is voldoende om de winterdrijver diagonaal te plaatsen zodat uw zwembad optimaal bestand is tegen vorst.

Het toevoegen van overwinteringsvloeistof

Overwinteringsvloeistof  zorgt ervoor dat de waarden van uw zwembadwater op peil blijven. Naast het beschermen van uw zwembadwater gaat overwinteringsvloeistof algvorming en kalkafzetting tegen waardoor het zwembadwater onaangeroerd de winter doorkomt. 

Het afdekken van uw zwembad

De laatste stap om uw zwembad winterklaar te maken is het afdekken van uw zwembad.  Een winterzeil zorgt ervoor dat er geen vuil zoals bladeren in het zwembad terecht komt. Ook lichtinval is een veelvoorkomend probleem. Speciale winterzeilen, zoals een Coverseal afdekking, bieden de oplossing tegen dit probleem omdat deze lichtdicht zijn. Andere zeilen kunnen licht doorlaten waardoor algenvorming in het water een gevolg kan zijn. Een winterzeil zorgt ervoor dat er geen vuiligheid zoals bladeren in het zwembad terecht komt. 

Mocht u problemen ervaren of hulp nodig hebben kan u altijd contact met ons opnemen.